nedelja, 26. april 2020

NE ZBEŽATI PRED DEŽJEM, ČE ZUNAJ SIJE SONCE


Ste se kdaj preveč odzivali na mnenje drugih, čeprav ste v sebi vedeli, da imate prav vi in ne oni? Ste gledali na to situacijo tako samo zato, da bi jim ugajali, čeprav ste sebe dali na zadnje mesto? Torej imate nizko samopodobo. Ste mu rekli ja samo zato, da bi imeli vi mir? To pomeni, da si ne postavite mej in nimate kaj dosti notranje moči. No prenehajte to delati, ker s tem sebi škodite, drugemu pa dajete moč in svojo energijo. Postavite se zase in živite tako, kot hočete. Glasno mu povejte, kar želite in ne samo zaradi ponosa reči 'da', če vi veste, da morate reči 'ne'. Če pa se ta oseba zdere na vas, potem pa vedite, da je to njen problem in ne vaš. Ni treba, da ste pridne punčke, da se imate radi. Radi se imejte, kakršni pač ste. 

MNENJE DRUGIH

Veliko let sem tudi jaz živela na podlagi drugih mnenj. Tudi jaz sem hotela ugajati drugim in sem imela simptom pridne punčke. Vsako besedo ali stavek, ki ga je kdo izrekel, sem si ga vzela k srcu. Vzela sem vse tako resno, kot ne vem kaj. Tudi starši nas učijo v tej smeri, da naj bomo pridni in naj ugajamo, a tukaj pozabljajo, da ne rabimo vsem ugajati. S tem ne krivim svojih staršev, nasprotno, ker vem, da sta želela najbolje, ker sta samo človeka. Niti enkrat v srednji in osnovni šoli nisem izostala od pouka, če to ni bilo nujno potrebno. Komaj na univerzi sem zanalašč parkrat izostala od pouka in ja, hitro sem ugotovila, da to ni noben bav bav. 

Saj je vsak človek drugačno bitje, ki ima v sebi čar. Ne moremo si vsi povprek ugajati. Ne, tudi tako ni prav. Ker zakaj bi si? Nekateri bi ugajali zato, ker se bojijo. Vedno znova nas preganja ta strah. Hitro boste videli, da nas strah bolj povezuje kot si mislite! Nekateri ljudje se bojijo, da jim bo kdo izrekel kaj tako žalega, da jih bo sesulo in zato raje naredijo ali izrečejo to, kar želi slišati drugi. Bojijo se, da se bo kaj ponovno zgodilo, kot npr. kakršna koli travma in ne morejo iti iz svoje kože ter zaidejo v strah, kaj bo, če bo. Ne, travma se ne bo ponovila, ker ste starejši in nekatere stvari ste že ozavestili. Nato se samo zaradi ljubega miru umaknejo. Mir ni dovolj, ker se takrat v duši ustvarja vulkan čustev, ki čez čas eksplodirajo. Problem je, da to delajo nekateri vedno znova. 

Ne si tega delati! Postavite se zase, ste ljudje, ki imate vso pravico razmišljati, kakor razmišljate. To, kar razmišljate, samo izrecite, čeprav vem iz lastnih izkušenj, da je velikokrat težko, ker vas je strah, kaj si bodo mislili. Povem vam, da je popolnoma vseeno, kaj si bodo mislili, saj oni niso vi in vi niste oni. Vsak je popolnoma unikatna oseba, ki ima pravico se izražati, kakor mu ugaja. Tako ali pa tako vsem ne bomo ugajali nikoli in tudi vsem ne bodo ok naši kakršni koli komentarji. 

Ne govorim, da se morate kregati ali kaj podobnega, samo postavite se zase, naredite mejo tako, da vam določena oseba ne bo jemala energije in volje do življenja. S kreganjem ne boste naredili popolnoma nič, samo poslabšali boste celotno situacijo. Ker njim s kreganjem dajete svojo moč in energijo, oni pa prav to želijo, to je njihov cilj. To vam pišem zato, ker mi je ena bralka napisala: ''Kako naj me ne briga mnenje drugih, ko vem, da delam prav?''

SAMOZAVEST

Zvišajte svojo samozavest in bolj se imejte radi… tako vas ne bo zanimalo mnenje drugih. Ko se boste imeli dovolj radi, si boste zaupali in boste stali močno kakor skala in vas ne bo premaknilo mnenje drugih. Ko boste dobili nazaj svojo notranjo moč, se vam bo postopoma zvišala samozavest. Tudi ta proces ne gre iz danes na jutri. Na začetku vas bo mogoče zlomilo, ko boste poskusili prvič, a naj vas to ne skrbi. Ko boste padali s svojimi občutki, s tem boste dobili izkušnje o sebi. Čez nekaj časa boste prišli postopoma z občutki navzgor in boste zelo ponosni nase. Z malimi koraki lahko pridete visoko, magari se premikate samo 1 cm po steblu navzgor. Zaupajte vase in v življenje, da se vedno pozneje nekako uredijo vse zadeve in s tem delom na sebi bo prišla počasi tudi samozavest. Ne bo vas več toliko zanimalo, kaj si mislijo drugi o vas, ker ne boste več potrebovali potrditve od okolice, ampak boste že sami sebi potrditev, ker preprosto živite, kakor želite. S tem ne boste dovolili drugim, da stopajo v vaš svet, ker si boste vi zaupali. Vi si lahko največ zaupate le sami sebi in nobenemu drugemu. Poslušajte sebe in svet se bo skupaj z vami spremenil. Pri tem bo lahko ta oseba skakala po vas, a vi boste vedeli, kaj je za vas najboljše, ker boste zaupali le sebi. Zaupali boste sebi in svojim občutkom.

KAJ PA, ČE MI V PRVO NE USPE?

Nič zato, saj tudi kot otrok niste shodili takoj v prvem poskusu. Tudi s tem moramo delati z občutkom. Super je, da sami sebe nekako preganjamo, ampak vseeno se ne smemo preveč. Ne smemo preveč pritiskati nase (to govorim za vse zadeve v življenju), ker potem se imamo manj radi. Dobro je, da se imamo radi in da se s občutkom porivamo dalje in dalje. Ko pademo rečemo 'upss', se pri tem nekaj naučimo in gremo naprej. Iz vsakega padca se lahko veliko naučimo in iz vsakega padca se lahko imamo bolj radi. Le zaupati si morate!

Ljudje, ki so šli preko kakršne koli travme, medtem ko delajo na sebi, niso popolnoma nič drugačni… so osebe ki vedo, kaj jih mori. Delajo na tem, ker jim tako govori srce. Bolj se poslušamo in vemo, kaj želimo. Gremo po poti, ki ni enostavna, ampak gre, ker smo vztrajni. Nekateri dobesedno delo na sebi tako pristno vzamejo, da si ne dovolijo padca in potem pritiskajo nase še bolj. Med njimi sem bila tudi jaz. Nato hitro ugotovimo, da je to samo ena preizkušnja več, iz nje vzamemo le najbolje in gremo naprej po poti in do cilja, ki smo si ga na začetku postavili. Tudi, če moramo iti dobesedno preko trnov do zvezd. 

Se beremo naslednjič…





Živa Bombek :)


Ni komentarjev:

Objavite komentar

ČE ČUTIM »SAMO« ŽIVLJENJE TE BO ŠLO...

Za menoj je eno dolgo obdobje trpljenja. Prav tako je dolgo nastajal ta blog o vsem tem čutenju, ki ga še zdaj v celoti ne razumem. Vse kar ...